Haftanın Kitapları: 07.12.2010

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Peter Hartley

Kişilerarası İletişim

çev. Ü.Doğanay, M.A.Yamanoğlu, B.Şimşek, P.Özdemir, H.K.Şanlı, İ.Ö.Taştan

İmge Kitabevi Yayınları, 2010, 367 s.

İletişim konusunda bazı temel bilgilerle donanmış olmanın elbette bir sakıncası yok. Vurguların, beden hareketlerinin, “kod”ların bilinmesi çoğu zaman yararlı da olabilir. Ancak bunları vaat eden bazı kitapların, yayınların vd konuya yaklaşımı bir adım gerilemeye neden olabiliyor; içeriklerinin gözle görülür ucuz bir popülerliğe dayanması sebebiyle. Hartley’nin Kişilerarası İletişim kitabının ilk sayfalarındaki şu cümleleri farklılığa vurgu yapması açısından anlamlı ve dikkate değer: “Size ‘göz teması kurmanın en geniş dinleyici karşısında bile işe yarayabilecek basit ipuçlarını’ vermeyi veya ‘bazı zor insanlar karşısında kullanabileceğiniz özel beden duruşları’ göstermeyi vaat eden seminer veya atölye çalışmalarına davet edilmiş olabilirsiniz. Ya da ‘konuşma ve yazma becerilerinde çabucak ve eğlenceli biçimde ustalık kazanmanız için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi olabilecek en kısa sürede’ verebilecek bir mektupla öğretim kursuna rast gelmiş olabilirsiniz. Ya kitapçınızdaki ‘hayatınızı değiştireceğini’ veya ‘işaretleri (beden dilini) okumanıza ve aşkı, zenginliği ve mutluluğu bulmanıza’ yardımcı olacağını ileri süren kitaplara ne demeli? (...) Bu iddiaların çoğuna şüpheyle yaklaşıyorum. Bu kitap, insanların nasıl davrandığı kadar, iletişim sürecinin kendisini de anlamaya çalışmanız gerektiği düşüncesine dayanıyor.”

yay. haz. Ayça İnce

Kültür Politikaları ve Yönetimi (KPY)

Yıllık 2010

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010, büyük boy, 208 s.

KPY yıllıklarının ikincisinde iki dosya konusu yer alıyor: “Kültürel Çeşitlilik” ve ilk yıllıkla bağlantılı olarak “Kültür Politikaları ve Kentlere Yeniden Bakmak”. Bu konudaki bir diğer gelişme; 2008 yılında başlayan “Yerel Kültür Politikaları İçin Stratejiler” projesi kapsamında kurulan ve araştırmalarını bu çerçevede yürüten Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi’nin (KPY), 20 Ekim 2010 tarihi itibariyle YÖK tarafından resmi olarak tanınması. Böylelikle İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde özerk bir üniversite araştırma merkezi olarak faaliyet gösterecek olan KPY, “Yerel Kültür Politikaları İçin Stratejiler” projesi sona erdiğinde de Türkiye, komşu ülkeler ve Avrupa’da çalışmalarını genişleterek sürdürebilecek. Ayrıntılı bilgi için şu internet adresine bakılabilir: http://kpy.bilgi.edu.tr/

haz. André Aciman

Proust Projesi

çev. Başak Bingöl

Sel Yayıncılık, 2010, 238 s.

Kitap, gerçekten de ilginç bir edebiyat projesi... “André Aciman aralarından Alain de Botton, Colm Tóibin gibi isimlerin de bulunduğu Marcel Proust’tan etkilenmiş 28 yazardan Kayıp Zamanın İzinde’nin en sevdikleri bölümünü seçmelerini ister. Yazarlar dünya edebiyatının en kapsamlı ve etkileyici romanından seçtikleri bölümü kendi bakış açılarıyla yorumlarlar. Aciman yazarların yorumlarının arasına romanın özetini de serpiştirerek bu büyüleyici kitap üzerine benzersiz bir kılavuz hazırlar.” Aciman’ın hazırladığı kitabın, Proust’un bu kapsamlı ve “zor” eserine farklı bakış açılarıyla yaklaşılması açısından da bir hayli yararlı olduğunu söyleyebiliriz.

Moris Farhi

Atanmış Erkek

çev. Püren Özgören

Everest Yayınları, 2010, 368 s.

Farhi’nin daha önce yayımlanan romanlarına baktığımızda (Yabanda Yolculuk, Gökkuşağının Çocukları ve Genç Türk) belli temalar çerçevesinde ilerlediğini görüyoruz; belli sorunsalları sürekli kurcalamak anlamında... Savaşın, şiddetin acı etkileri, bireylerin bu koşullar karşısındaki ya da sonrasındaki hesaplaşmaları gibi. Örneğin Genç Türk romanında İkinci Dünya Savaşı yılları hâkimdi genel atmosfere, Gökkuşağının Çocukları’nda da Çingenelere yapılan soykırımı ele almıştı Moris Farhi. Atanmış Erkek romanında ise, Osip’in hikâyesini anlatıyor. Yıllarca Halk Savaşları’nda doktorluk yapmış olan Osip, bir başka deyişle bir savaş yorgunu olarak sakin bir hayat sürmek ümidiyle elli yıl sonra baba evine, İskender Adası’na dönüyor; ama daha adadaki ilk gününden, işlerin hiç de istediği gibi gitmeyeceğinin farkına varıyor. Kendisi çocukken öldürülen babası için intikam almamaya, kan davası gütmemeye kararlı olsa da; “kanlıları” onu rahat bırakmayacak, üstüne üstlük yine adadaki ilk gününde karşılaştığı Bostan’la olan ilişkisinin giderek çapraşıklaşması, diğer ada sakinlerinin olumsuz bakışlarının ona çevrilmesine neden olacaktır. Kısaca, Moris Farhi’nin yeni romanının ana ekseninde töre ve kan davası cinayetleri yer alıyor.

John Steinbeck

Ay Battı

çev. Leylâ Özcengiz

Remzi Kitabevi, 2010, 118 s.

Steinbeck’in Ay Battı romanı ile Moris Farhi’nin Atanmış Erkek romanı arasında şöyle bir benzerlik kurulabilir: Farhi, tanıdık olmakla birlikte aslında hayali bir coğrafyayı mekân olarak seçmiş romanında ve hiçbir şekilde bir halktan ya da bir ülkeden bahsetmiyor; Steinbeck de Ay Battı’da hiçbir şekilde Hitler’den ya da Nazi işgalinden söz etmiyor ama bu romanının zamanında Nazi işgali altındaki Fransa, Norveç, İsveç, Danimarka gibi ülkelerde gizlice basılarak dağıtıldığını ve bir sivil direniş simgesi haline geldiğini hatırlamak yeterli. İkinci Dünya Savaşına tanıklık edenlerden biriydi Steinbeck, hatta bu yıllarda Avrupa ve Afrika’dan gönderdiği yazıları, sonradan Bir Savaş Vardı ismiyle bir kitapta toplanmıştı – belgesel yönü ağır basan bir kitaptı. Ay Battı kitabı da yine İkinci Dünya Savaşı dönemini bireylerin bakış açısından aktarmasıyla önemli bir eser; hem işgalciler hem de işgal edilenler açısından...

Stanislaw Lem

Solaris

çev. Mehmet Aközer

İletişim Yayınları, 2010, 268 s.

Polonyalı yazar Stanislaw Lem’in başyapıtı kabul edilen Solaris’in yeni bir baskısı yapıldı. Roman daha önce, 1997 yılında yayımlanmıştı; o dönem “Çağdaş Dünya Edebiyatı” dizisinden Lem’in bütün yapıtlarını yayımlıyordu İletişim Yayınları, şimdi de “Modern Klasikler” dizisine dahil edilmiş Solaris. 1997 baskısına ulaşmanın artık pek kolay olmadığı düşünülürse, sevindirici bir gelişme. Üstelik romanın bu yeni baskısına Carl Tighe’nin “Stanislaw Lem: Sosyopolitik Bilimkurgu” başlıklı çözümleyici bir sonsözü de eklenmiş.

Hubert Selby Jr.

Bir Düş İçin Ağıt

çev. Can Kantarcı

Ayrıntı Yayınları, 2010, 284 s.

Bir Düş İçin Ağıt romanından aynı adla uyarlanan film, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir hayli ilgi görmüş, geniş bir hayran kitlesi oluşturmuştu; şimdi, kitabını da okuma imkânına kavuşmuş olduk... Ayrıntı Yayınları yazarın Brooklyn’e Son Çıkış isimli romanını da daha önce yayımlamıştı ve gelen bilgilere göre, Selby’nin bütün romanları yayınevinin yayın programına alınmış.